Levinnyt päkiä

Hyvin yleisessä levinneessä päkiässä jalkaterän poikittainen kaarirakenne on madaltunut ja etuosa on levinnyt. Usein tästä ovat näkyvinä merkkeinä vaivaisenluu ja räätälinpatti, eli pikkuvarpaan tyvinivelen ulkonevuus ja varpaan kääntyminen muita varpaita kohti. Lisäksi päkiällä 1-3 varpaiden tyvinivelen alueella on usein havaittavissa viirumainen kovettuma tai känsä, jotka voivat olla kivuliaita. 

Merkittävimmät aiheuttajat ovat korkean koron (yli 2 cm) tai korkean kärkikäynnin omaavat kengät ja ylipaino, mutta myös alaraajojen linjauksien ja toimintojen häiriöt sekä muutamat rakenteelliset tekijät voivat olla taustalla. Levinnyt päkiä on melko yleinen nivelreumaa sairastavilla. Yleistetysti levinnyt päkiä johtuu siis päkiän ylikuormittamisesta ja heikentyneestä jalkaterän tai alaraajan toiminnasta. 

Kivuliaiden känsien ja kovettumien hoitoon on parasta hankkia jokin pehmuste päkiänivelten alle ahkeran rasvauksen lisäksi. Tämä on kuitenkin vain oireen hoitoa ja itse levinneelle päkiällekin kannattaa jotain tehdä, ennen kuin se aiheuttaa muita oireita tai asentopoikkeamia, kuten vasaravarpaita. Jalkaterapeutti tai alaraajoihin erikoistunut fysioterapeutti voi ohjata oikeat harjoitteet, joiden tavoitteena on pysäyttää etuosan leveneminen ja vahvistaa jalkaterän lihasten toimintaa. 


Lähde: Jalkaterveys 2017. Minna Stolt, Anne Flink, Riitta Saarikoski, Petri Väyrynen.