JALKATERAPIA

Mikä ihmeen jalkaterapia?

Kun ilmoitin kotipaikkakunnallani Himangalla lähteväni opiskelemaan jalkaterapiaa, moni ihmetteli mistä on kyse. Jalkaterapia on vielä hyvin nuori ala, joten ei ihmekään, ettei se ole vielä noussut suuren kansan tietoisuuteen. Ennen opiskelujeni alkua kerroin sen olevan yhdistelmä alaraajojen fysioterapiaa ja jalkojenhoitoa. Opiskelujen alettua huomasin sen olevan myös paljon muunlaista erikoisosaamista; siinä oli ripaus pienapuvälineterapiaa, tukipohjallisterapiaa, kevennysterapiaa sekä erikoistumista etenkin riskiryhmien, diabeetikoiden ja reumaatikoiden, jalkojenhoitoon. Jalkaterapian osaamisalueen kirjo onkin hyvin laaja ja harva tekee käytännössä näitä kaikkia. 

Jalkaterapeutti (AMK) on Valviran rekisteröimä nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö ja jalkaterveyden edistämisen ja alaraajojen tutkimisen, hoidon, kuntoutuksen ja ongelmien ennaltaehkäisyn asiantuntija. Jalkaterapeutti voi auttaa erilaisissa alaraajojen ja jalkaterien asentovirheissä ja kiputiloissa sekä monipuolisin keinoin iho- ja kynsimuutoksissa. 

Jalkaterapeuttisessa tutkimuksessa tutkitaan asiakkaan kivun perusteella pystyasentoa, kävelyä, alaraajojen nivelten ja lihasten toimintoja ja linjauksia liikeketjuna. Lisäksi jalkaterapeutti arvioi kenkien sopivuuden, omahoidon tason ja mahdolliset iho- ja kynsimuutokset. 

Potilasohjaus ja -koulutus ovat erittäin iso osa jalkaterapeutin työtä. Kivun tai vaivan selkokielelle selittäminen, positiivisen liikekokemuksen luominen ja minäpystyvyyden lisääminen ovat tärkeitä palasia osana ratkaisua. Mahdollisten rajoitusten ja harjoitteiden tarkoituksen ymmärtämäinen onkin tärkeää. Usein kivun mekanismien auki selittäminen helpottaa asiakkaan suhtautumista etenkin pitkittyneeseen kipuun. 

Alaraajojen monet vaivat

Alaraajat joutuvat päivittäin kovalle rasitukselle ja ne onkin suunniteltu kestämään paljon kuormaa. Kenenkään jalat eivät kuitenkaan voi ottaa loputtomiin vastaan enempää rasitusta, kuin mihin olet ne totuttanut. Näinpä pitkän tauon jälkeen saat useimmiten jalkasi kipeäksi ensimmäisellä juoksulenkillä. Juostessa jalkojen vastaanottama kuorma on 5-8 kertainen määrä painoosi verrattuna. 

Yleisesti ottaen vamma tai kipu syntyy, kun kudokseen kohdistuva mekaaninen tai kuormituksellinen rasitus on suurempi, kuin kudoksen kapasiteetti. Tällöin on ehdottomasti syytä puuttua peliin ja miettiä miksi tällainen tilanne on syntynyt, miten siitä päästään eroon ja vielä välttää tulevaisuudessa vamman uusiutuminen. Yleensä taustalta löytyy juurikin yhtäkkinen kuormituksen kasvu. Lisäksi hermoston toiminta vaikuttaa vahvasti kipuihin ja niiden pitkittymiseen ja tämä onkin jo haastavampi tilanne ratkaista. 


Esimerkkejä yleisimmistä vammoista, kiputiloista ja virheasennoista, joita jalkaterapeutti kuntouttaa:


Rasitusvammat


Kiputilat

  • Plantaarifaskioosi (-faskiitti)
  • Penikkatauti
  • Kantakivut
  • Mortonin neurooma


Traumoja ja vammoja

  • Polven vääntövammat
  • Nilkan nyrjähdykset
  • Lihasrevähdykset
  • Murtumat

Oireileeko sinulla jokin näistä? 

Varaa aikasi tästä!


Yksilölliset tukipohjalliset ratkaisuna

Jalkaterapeuttisessa tutkimuksessa kartoiteen asiakkaan ongelma ja laaditaan hoitosuunnitelma. Yhtenä vaihtoehtona ovat yksilöllisesti valmistetut tukipohjalliset muun terapian tueksi ja helpottamaan kipuja akuutissa vaiheessa. Yksilölliset tukipohjalliset eivät ole ratkaisu kaikkeen ja vain harvalle niitä suositellaan loppuelämän käyttöön. Tukipohjalliset ovat lähtökohtaisesti väliaikainen ratkaisu kivun, kuormituksen ja alaraajaan kohdistuvien voimien kontrolloimiseksi. Toiminnallisen harjoittelun ohella tukipohjallisilla voidaan myös ikään kuin opettaa alaraajojen hermotukselle ja lihaksistolle, miten jalkaterän kuuluu toimia. Yksilölliset tukipohjalliset voivat olla myös pysyvämpi ratkaisu voimakkaiden tai rakenteellisten poikkeamien takia tai jalkaterän normaalin toiminnan estymisen myötä. Riskiryhmiin kuuluvat ja jalkaongelmista kärsivät diabeetikot ja reumaatikot voivat hyötyä yksilöllisten tukipohjallisten käytöstä. 

Tukipohjallisten teossa käytän 3D-skanneria, joka on vielä hyvin uusi menetelmä Suomessa. Yksilölliset tukipohjalliset teen yhteistyössä FootCare Oy:n kanssa. Minä skannaan ja suunnittelen tukipohjalliset tietokoneella ja pohjalliset tuotetaan Savonlinnassa. Sieltä tukipohjalliset lähetetään joko vastaanotolle tai suoraan asiakkaalle tapauskohtaisesti. Tilauspäivästä laskettuna tukipohjalliset saapuvat noin viikossa. Myös pikatoimitukset ovat mahdollisia.

Yksilölliset tukipohjalliset voidaan myös tarvittaessa valmistaa tietynlaisiin kenkiin sopiviksi, esimerkiksi turvakenkiin, piikkareihin, luistimiin tai hiihtomonoihin.

Sertifioidut yksilölliset tukipohjalliset Sievin turvajalkineisiin

FootCare ja Sievin Jalkine Oy ovat tuoneet ensimmäisenä Suomessa työturvallisuutta ja terveyttä edistävän kokonaisuuden markkinoille. Jotta jalkineen tyyppihyväksyntä säilyisi voimassa, myös ortopedisen pohjallisen on oltava sertifioitu käytettävän jalkineen kanssa. Sertifikaatin saadakseen FootCaren sertifioidut yksilölliset pohjalliset sekä Sievin turva-ja ammattijalkinemallit ovat yhdessä läpäisseet testausinstituutin tekemät tarkat mittaukset. Myös Sievin turvajalkineisiin sertifioidut pohjalliset saat minun kauttani.