Severin tauti

Severin tauti/oireyhtymä on toiseksi yleisin lasten ja nuorten rasitusvammoista. Sitä esiintyy yleensä 10-12 vuoden iässä. Kipu johtuu kantaluun kasvulevyyn kohdistuvasta akillesjänteen liiallisesta vetorasituksesta, joka aiheuttaa kasvulevyyn inflammaation jatkuvien mikrotraumojen takia. Kantaluun kasvulevy ilmestyy noin 7-9 vuotiaana ja se luutuu 15-17 vuoden ikäisenä. Akillesjänteen lisäksi vetorasitusta aiheuttaa myös kantaluuhun kiinnittyvä plantaarinen aponeuroosi eli kantakalvo.

Vaiva on siis seurausta ylirasituksesta yleensä kasvupyrähdyksen alussa tai sen aikana. Severin tauti on vain kasvuiässä esiintyvää, eikä esiinny siksi aikuisilla. Yksipuolinen ja liiallinen harjoittelu altistaa vaivalle. Etenkin paljon hyppyjä ja juoksemista sisältävät lajit altistavat vaivalle enemmän, kuin iskuttamattomat lajit akillesjänteen suuren roolin takia näissä toiminnoissa. Myös jalkaterän jotkin asentomuutokset saattavat lisätä vaivalle altistumista, kuten voimakkaasti matalakaarinen jalka.

Kipu on useimmiten molemmissa kantaluissa yhtäaikaa, mutta esiintyy myös toispuoleisesti. Kipua on usein aamuisin ylös noustessa ja päivisin kuormituksessa, kuten kävellessä, juostessa tai hyppiessä ja sen jälkeen. Kantaluuta sivuilta paineltaessa ilmenee kipua, mutta yleensä turvotusta tai punoitusta ei esiinny. Lapsi tai nuori saattaa myös linkata kivun takia ja pohkeissa voi tuntua kireyttä. 

Vaiva saattaa oireilla viikosta useampaan kuukauteen. Mitä aiemmin maltetaan vähentää iskuttavaa ja voimakasta rasitusta, sitä nopemmin vaiva yleensä paranee. Urheiluharrastuksesta ei tarvi kuitenkaan välttämättä jäädä kokonaan pois, vaan kipua voidaan hallita ja helpottaa muillakin tavoin. Geelipehmusteinen kantakoroke yleensä helpottaa oireita kuormituksessa, samoin kinesioteippauksesta voi olla kipuun apua. Tämän lisäksi etenkin pohjelihasten ja jalkaterän lihasten vahvistaminen ja alaraajojen kontrollin harjoittaminen auttaa oireiden helpottumiseen. Jos jalkaterällä on jotain altistavia asentopoikkeamia, niiden kuntoutus on myös tärkeää.