Vaivaisenluu

Vaivaisenluu on isovarpaan tyvinivelen kulmamuutos, jossa ensimmäinen jalkapöydänluu kääntyy sisäänpäin kohti keskilinjaa ja isovarvas kääntyy ulospäin kohti muita varpaita. Joskus ensimmäisen jalkapöydänluuhun kärkipäähän saattaa alkaa muodostumaan erikseen tai vaivaiseluun yhteydessä uudisluuta, eli buonionia. 

Vaivaisenluu voi olla joko rakenteellinen tai toiminnallinen. Perintötekijätkään eivät aina automaattisesti aiheuta vaivaisenluuta, vaan yleensä ne vaativat lisäksi jonkin biomekaanisen muutoksen esim. kävelyssä. Toiminnalliselle vaivaisenluulle altistavat muut jalkaterän ja koko alaraajan toiminnan ongelmat. Muita ulkoisia tekijöitä ovat kengät, etenkin korkea korkoiset tai kapea kärkiset sellaiset. Lisäksi ylipaino ja naissukupuoli ovat altistavia tekijöitä, naisilla vaivaisenluuta tavataan yhdeksän kertaa useammin, kuin miehillä. 

Vaiva saattaa olla joillakin täysin kivuton ja taas joillakin erittäin kivulias. Yleensä vaivaisenluun alkuvaiheessa kipua esiintyy vain rasituksessa, mutta nivelen kulumisen edetessä saattaa esiintyä myös voimakkaita lepo- ja yösärkyjä. Sekundäärisinä ongelmina vaivaisenluu voi aiheuttaa mm. vasaravarpaiden muodotumista muihin varpaisiin, päkiän leviämistä ja iho- ja kynsimuutosten ja -ongelmien muodostumista. 

Tärkeintä on kiinnittää huomiota sopivan kokoisiin kenkiin niin pituus, korkeus kuin leveys suunnassa sekä jalkaterän ja säären lihasten riittävään voimantuottoon ja lihastasapainoon. Erilaisten kenkien kanssa voi myös pelata: jotkut liikkuvan vaivaisenluun omaavat asiakkaat vannovat paljasjalkakenkien nimeen, kun taas asiakkaat jo jäykistyneen vaivaisenluun kanssa pitävät yleensä keinupohjaisista kengistä. Hankauskipuista vaivaisenluuta voi suojata erilaisilla puettavilla pehmusteilla ja nivelkipua voi lievittää kylmäpakkauksella. Alaraajojen ammattilainen voi opettaa kipua helpottavia teippaustekniikoita, mobilisoida niveltä tai valmistaa yksilöllisen silikoniortoosin eli varpaidenoikaisijan, jolla on mahdollista joko oikaista tai ainakin estää vaivaisenluun paheneminen. Tärkeimpänä hoitointerventiona on kuitenkin ohjata lihastasapainoa tukevia ja pienten lihasten voimaa edistäviä harjoitteita. 

Vaivaisenluu voidaan myös kirurgisesti operoida, mutta siihen kannattaa ryhtyä vasta, kun kaikki muu on yritetty. Leikkaus ei ole aiheellinen pelkästään kosmeettisin perustein, vaan sitä kannattaa harkita vain päivittäistä kovaa kipua aiheuttavissa tapauksissa. Leikkauksetkaan eivät aina onnistu ja jalasta saattaa tulla jopa huonompi, kuin ennen leikkausta ja lisäksi toipumisaika on pitkä. Lisäksi tutkimusnäyttö puoltaa vahvasti konservatiivisen hoidon puolesta.


Lähde: Jalkaterveys 2017. Minna Stolt, Anne Flink, Riitta Saarikoski, Petri Väyrynen.